Razvoj inovativnog visokotehnološkog poduzetništva u Hrvatskoj

Razvoj inovativnog visokotehnološkog poduzetništva u Hrvatskoj

Hrvatska posljednjih godina čini značajne iskorake u razvoju inovativnog visokotehnološkog poduzetništva.

Državna vlada i razne organizacije zajedno rade na stvaranju okruženja pogodnog za poticanje tehnoloških startupa i poticanje inovacija.

Jedna od ključnih inicijativa u tom smislu je uspostava tehnoloških parkova i inovacijskih centara diljem zemlje. Ova središta pružaju prostor za suradnju za poduzetnike, istraživače i investitore da se okupe i razmijene ideje, surađuju na projektima i pristupe resursima koji im mogu pomoći u razvoju poslovanja. Jedan od najistaknutijih tehnoloških parkova u Hrvatskoj je Zagrebački inovacijski centar koji nudi niz usluga poput mentorstva, događanja za umrežavanje i pristupa mogućnostima financiranja.

Osim fizičkih prostora, Vlada RH uvela je i razne programe financiranja i poticaje za potporu visokotehnološkom poduzetništvu. Jedna od takvih inicijativa je Hrvatska agencija za malo i srednje poduzetništvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koja daje bespovratna sredstva i kredite startupima i malim i srednjim poduzećima koja se bave visokotehnološkim industrijama. Ova financijska potpora pomaže startupima da prevladaju početne izazove financiranja i omogućuje im da se usredotoče na razvoj inovativnih rješenja.

Nadalje, sveučilišta i istraživačke institucije imaju ključnu ulogu u razvoju visokotehnološkog poduzetništva u Hrvatskoj.

Ove institucije surađuju s startupima nudeći istraživačke objekte, tehničku stručnost i pristup kvalificiranoj radnoj snazi. Oni također pružaju programe inkubacije koji vode startupe kroz proces razvoja proizvoda, tržišne validacije i komercijalizacije.

Hrvatska je također svjedočila porastu broja akceleratora i inkubatora koji su posebno usmjereni na visokotehnološke startupove. Ovi programi nude mentorstvo, obuku i pristup mrežama koje pomažu startupima da se povećaju i postignu rast. Neki od značajnih akceleratora uključuju StepRi i ZIP, koji su bili ključni u njegovanju startupa u tehnološkom prostoru.

Uspješne priče nekoliko hrvatskih startupa dokaz su pozitivnog učinka ovih inicijativa. Rimac Automobili, proizvođač električnih superautomobila, jedan su od takvih primjera. Tvrtka je stekla globalno priznanje za svoju inovativnu tehnologiju i privukla je značajna ulaganja međunarodnih partnera.

Zaključno, Hrvatska je ostvarila značajan napredak u razvoju inovativnog visokotehnološkog poduzetništva kroz uspostavu tehnoloških parkova, programe financiranja te suradnju sa sveučilištima i istraživačkim institucijama. Ekosustav sve više podržava startupove, omogućujući im pristup resursima i mrežama potrebnim za rast i uspjeh. Uz stalne napore, hrvatska visokotehnološka poduzetnička scena spremna je za daljnji razvoj i globalnu prepoznatljivost.

Boris Jakus