U ovom dijelu učiti ćemo PHP. Ukoliko želite biti web developer ovo će biti odlično mjesto za početak vaše edukacije. Za početak malo teorije. PHP je rekurzivna skraćenica od Hypertext Preprocessor. PHP je veoma raširen skriptni jezik namijenjen prvenstveno za web uporabu. PHP je open source, uz zo veoma je jednostavan za korištenje.

PHP se NE izvršava u pregledniku korisnika kao npr JavaScript, nego se izvršava na poslužitelju (serveru). Rezultat izvršavanja je uglavnom HTML, no u naprednijim situacijama to je i JavaScript, JSON, XML, slika ili čak kod izvoza raznih podataka može biti XLS, DOC… PHP je vrlo jednostavan za početnike, ima jednostavnu i jasnu sitaksu, a istovremeno je alat za stvaranje iznimno naprednih sustava.

Sintaksa:

<?php
echo “Pozdrav svima”;
?>

Svaki PHP kod mora započeti sa <?php i uglavnom završiti sa ?>. Kažemo uglavnom jer ne mora biti tako ukoliko se PHP kod nalazi na kraju vaše .php datoteke. Primjer, napravimo datoteku test.php:

<html>
<body>
<h1>Učimo PHP</h1>

<?php
echo “Ovo ispisuje PHP”;
?>
<p><?php echo “Ovo je odlomak”;?></p>

<?php
echo “Kraj datoteke”;

Iako HTML nije dovršen, generalno ova PHP datoteka neće izbaciti grešku jer nije zatvoren php blok koda sa ?>. Upravo zato jer je taj blok na kraju datoteke. Isto tako vidimo da unutar jedne PHP datoteke možemo imati više blokova PHP koda, zapravo neograničeno. Nadalje primjećujemo da ovdje koristimo jednu php naredbu “echo“. Ta naredba ispisuje string ili varijablu koja se nalazi iza. I ovdje je još važno spomenuti da na kraju svake PHP naredbe mora biti točka-zarez.

 

Podešavanje PHP okoline na računalu

Kako bih mogli izvršavati PHP datoteke na svome računalu morate instalirati određene programe. To su sam PHP, server Apache i baza podataka MySQL. Naša preporuka je instalirati WampServer koji će to sve instalirati za vas. Možete ga skinuti ovdje: https://www.wampserver.com/en/

Nakon instalacije WampServera na svome računalu otvorite mapu C:\wamp64\www i unutar nje napravite mapu moj-projekt. Tada u mapi moj-projekt kreirajte datoteku moja-skripta.php i postavite gornji PHP kod i spremite datoteku. I vaša prva PHP skripta je napravljena. Sada je možete pokrenuti u svome internet pregledniku. Otvorite svoj internet preglednik, npr Google Chrome, te kao adresu upišite http://localhost/moj-projekt/moja-skripta.php. Nakon pokretanja izvršiti će se vaša skripta i dobiti ćete rezultat. Čestitamo, napravili ste svoju prvu PHP skriptu 🙂